Beslenme İle İlgili Bilgiler
Sezai SARIKÇI
Biltur Genel Müdürü/Gıda Mühendisi

KIŞ AYLARINDA ÇOCUKLARDA BESLENME

Havaların soğumaya başladığı şu günlerde vücut direncimizin her zamankinden daha sağlam olması gerekmektedir. Çocukların beslenmesinde, kış mevsiminde oluşabilecek hastalıklardan korunması için D vitamini, probiyotikli (yoğurt, ayran, vb.) gıdalar ile özellikle C vitamini içeren taze sebze ve meyvelere biraz daha ağırlık vermekte gerekmektedir.

D vitamini, vücudumuzda güneş ışınları sayesinde sentezlenebilmektedir. Ancak kış mevsiminde güneşin az görülmesi ve etkisiz olması nedeniyle özellikle çocuklarda D vitamini eksikliği görülmektedir. Güneş ışınları sayesinde derideki vitaminin öncü maddeleri sentezlenip, D vitamini haline gelmektedir. D vitamini ayrıca peynir, süt, yoğurt ve yağlarda bulunmaktadır.

Ayrıca çocukların kış mevsiminde daha dirençli olmaları için probiyotikli (içinde vücuda faydalı bakteri bulunduran gıdalar) tüketmeleri de gerekmektedir. Yoğurt ve süt gibi, içinde vücuda yararlı bakteriler bulunduran gıdaların çocuklar tarafından tüketilmesi sağlanmalıdır.

Kış hastalıkları çocuklarda daha çok üst ve alt solunum yolları hastalıkları olarak görülüyor. Bademcik, kulak iltihabı, boğaz iltihabı, zatürree gibi. Bütün bunlardan korunmak için özel bir beslenme şeklini söylemek mümkün değil. Ancak, çocuklara özellikle bağışıklık sistemini güçlü kılacak gıdalar verilmelidir. Örneğin taze sebze ve meyvelerin mutlaka çocuklara verilmesi gerekir. Taze meyve ve sebzelerin içerisinde bağışıklık sistemini güçlendirici C vitamini bulunmaktadır. C vitamini soğuk algınlığına karşı savunma mekanizmasını güçlendirmektedir.

Bulaşıcı olan gribal enfeksiyonlar vücut savunma sistemi zayıf olan kişilere kolaylıkla bulaşmakta ve rahatsızlıklara yol açmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre kış aylarında ülke nüfusumuzun %35’i en az bir kez grip olmaktadır. Soğuk algınlığından korunmak için mutlak surette C vitamini yönünden zengin meyve ve sebzeler alınmalıdır.

Bol sağlıklı günler…

Copyright ® 2015 - BİLTUR CATERING - Her hakkı saklıdır.